Страните от световния нефтен картел ОПЕК, и на първо място Саудитска Арабия, са

...
Страните от световния нефтен картел ОПЕК, и на първо място Саудитска Арабия, са
Коментари Харесай

Страните от ОПЕК са отказали да увеличат добива на нефт /> var googletag = googletag || {}; googletag.cmd = googletag.cmd || []; { var gads = document.createElement; gads.async = true; gads.type = `text/javascript`; var useSSL = `https:` == document.loc

Страните от международния нефтен картел ОПЕК, и на първо място Саудитска Арабия, са отказали да увеличат добива на петрол, което западните страни желаеха, оповестява вестник The Telegraph.

Авторът на  материала отбелязва, че повода страните от ОПЕК да откажат на молбата на Съединените щати и Европа е, че повишението на добива на петрол ще намали приходите на тези страни от експорта на енергоресурси. Той счита, че отводът от намаление на цената на нефта може да провокира международна икономическа криза, която ще докара и до понижено търсене на енергоносители.

Има още една причина, по която ОПЕК се отказва от увеличение на нефтодобива. Авторът посочва и ролята на Русия в споразумението ОПЕК+ и нейното въздействие върху някои страни участнички в картела. Освен това, връзките сред Саудитска Арабия (ключов член на ОПЕК) и Съединените щати са в рецесия поради политиката на президента на Съединени американски щати Джо Байдън.

По-рано Саудитска Арабия беше упрекната за отказа ѝ да помогне на Запада в санкциите му против Русия.

Анализаторът от The Telegraph Джереми Уорнър декларира, че Саудитска Арабия не разрешава на Запада  " да задуши " Москва с енергийно ембарго. Той показва, че отвод от съветската суровина е комплицирана, стопански болезнена и дипломатически сложна стъпка дори за Англия, която не е толкоз мощно, по какъв начин останалите, подвластна от вноса от тази страна. Според Уорнър, Саудитска Арабия би трябвало да бъде съюзник на Великобритания и тя би трябвало да се замисли за това, че по този метод изпраща " неудачни геополитически сигнали ".

Саудитска Арабия има най-големия ресурс и е най-големият експортьор на нефт в света. Нефтът съставлява над 90% от експорта ѝ и съвсем 75% от държавните доходи.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР